Branża rolna
i spożywcza

Identyfikacja kosztów w ramach ulg na badania i rozwój pozwoli Ci na dalsze finansowanie badań i rozwoju w celu ulepszenia produktu lub usługi, generując więcej innowacji dla Twojej firmy.

Branża rolna i spożywcza

Każdy przedsiębiorca w branży spożywczej musiał najpierw opracować receptury swoich produktów, przystąpić do prac, których celem była masowa produkcja. Takie prace dążą do stworzenia czegoś nowego, innowacyjnego, co spodoba się klientom, a przez co wymaga jeszcze większej uwagi i zaangażowania. Wprowadzenie do produkcji każdej receptury powinno zostać poprzedzone fazą testów i produkcji próbnej.  

Koszty związane z wprowadzeniem na rynek nowego produktu w postaci żywności mogą zostać zakwalifikowane jako koszty działalności badawczo – rozwojowej.

Mówimy tutaj zarówno o nowym produkcie, jak i o nowym sposobie wytwarzania istniejącego już produktu, np. o zastosowaniu nowych metody uprawy warzyw poprzez opracowanie nowego sposobu oświetlania, opracowaniu warunków umożliwiających uprawę warzyw niewystępujących w  naszych warunkach klimatycznych.  

Udostępnij na: